Hva er HDR-bilder?

HDR står for High Dynamic Range, og det betyr at det er mye større bredde i fargene enn i et vanlig jpg-bilde. Du får altså større muligheter til å finne detaljer i lyse og mørke partier.

Hvis man har tatt et landskapsbilde må man ofte velge mellom detaljer i landskapet eller himmelen. Enten blir himmelen for lys, eller landskapet for mørkt. Ved å sette sammen flere bilder med ulik eksponering får man en eksplosjon av farger.

HDR står for High Dynamic Range, og det er fargene det er snakk om. Ved bruk av HDR og filteret «Tone mapping» kan man få frem detaljer i både de lyse og mørke partiene i et bilde. I tillegg kommer flittig bruk av ulike bildebehandlingsfunksjoner i Photoshop. Se ulike resultater i bildegalleriet.

I praksis innebærer HDR ofte å ta flere bilder av samme motiv med forskjellige eksponeringer (noen mørkere, noen lysere) og deretter kombinere disse bildene i etterbehandling. Resultatet er et bilde som bevarer detaljer i både de lyseste og mørkeste områdene, noe som gir et mer realistisk og levende uttrykk.

HDR brukes ofte i landskapsfotografi, arkitektur og situasjoner med høy kontrast, som for eksempel når solen skinner gjennom trær eller når man fotograferer innendørs med sterkt sollys utenfor.

I dette eksempelet er bildet satt sammen av to ulike bilder. Det ene undereksponert og det andre er overeksponert.

Kanskje tenker du heller på å bruke bilder laget av KI/AI. Det er både fordeler og ulemper med bilder laget med kunstig intelligens.

Nysgjerrig på hva som er mulig for din bedrift?

Ta kontakt for en uforpliktende prat om muligheter, tips og råd.

Kundeoppdrag
Artikler

Bedriftsblogg

Uansett av størrelsen på din bedrift kan du dra nytte av blogging for bedriften.