Hvordan ta gode bilder – 4 enkle regler

Å ta gode bilder har aldri vært enklere. Med et digitalkamera kan du ta så mange bilder du har batteri og lagringskapasitet til, så her er det bare å fyre løs. Med det i bakhodet: bruk disse reglene for det de er verdt, men ikke glem at bildet må tas. Motiv kan endre seg og ting kan skje mens du funderer på vinkler, lys og linjer. Så husk å knipse!

1. Forenkle utsnittet.

Øynene dine plukker raskt ut det som er av interesse når du ser på noe. Kameraet klarer ikke skille ut slikt, så alt blir med. Resultatet er et rotete bilde uten tydelig motiv. Dermed må du forenkle utsnittet. Bruk silhuetter og mønstre. Beveg deg til du får det utsnittet du vil ha, og minst mulig annet.

kontrast_mot_sol
Kontraster, mønstre og silhuetter.

2. Unngå midten.

Det er naturlig å ville ha motivet i senter av bildet. Men dette gir som oftest statiske, kjedelige bilder. Tenk bevegelse og retning. Hvor er ting på vei? Del opp utsnittet i tredjedeler og plasser motivet i en av disse.

kokte_poteter
Smakfull komposisjon.

3. Rom å bevege seg i.

Ting som beveger seg må ha plass å bevege seg inn i. En bil eller noen som løper kan ikke bare kjøre/løpe ut av bildet, du må sette av rom til bevegelse. Det bør være litt mer plass foran motivet enn bak.

løpende_kvinne
Et objekt i bevegelse trenger plass å bevege seg inn i.

4. Se etter diagonaler.

Horisontale linjer føles statiske og rolige, vertikale linjer føles varige og stabile. Så hvis du finner noen diagonaler som kan gi deg litt drama, bevegelse og spenning kan det skape variasjon. Finner du ingen diagonaler kan du skape noen ved å tilte kameraet.

diagonaler_i_tak
De fleste geometriske figurer er representert her. Også diagonaler!

Med disse reglene på minnet er det enklere å ta bilder som ikke bare er en dokumentasjon av noe som skjer. Hvis du klarer å huske på et par av disse tingene kan du få bildene dine opp på et annet nivå. Hvis du heller vil la noen gjøre jobben for deg, så ta kontakt med oss hos Sveum Design AS. Vi har erfarne fotografer og bildebehandlere, og gir deg et resultat du blir fornøyd med.